De ce babywearing?

Când ai născut de puțin timp și ai impresia că lumea ta nu numai că e cu susul în jos, ci pare că se sparge bucată cu bucată, o plimbare, o gură de aer proaspăt or să fie ca o binecuvântare. Un copac, o floare, un fulg sau pur și simplu agitația oamenilor de pe stradă s-ar putea să fie ceea ce are nevoie psihicul tău strivit sub hormoni, sub nopțile nedormite și sub pereții casei în care parcă ești prizioneră.

Ce te faci când stai la bloc, la alt etaj decât parterul, când trebuie să cobori cu căruț, bebeluș, geantă cu scutece, schimburi, lapte, șervețele și câte și mai câte? E aproape misiune imposibilă să ieși din casă. Nu și dacă înlocuiești căruțul cu un sistem de purtare.

Pentru mine a fost a opta minune a lumii. Când am ieșit prima oară din casă, cu Dragonul înfășurat într-un wrap elastic, mi s-a părut că am descoperit apa caldă și am pus coada la prună. Am coborât patru etaje, am avut mâinile libere, am putut să intru în orice magazin, am urcat scări. Fără niciun efort.

De atunci, sistemele au fost sfinte: wrap, wrap conversion, ssc. Orice. Bine, fără sling, că nu mă descurc neam cu inelele alea, recunosc. Bebele-Dragon a fost purtat la mare, la munte, la crâșmă, la cumpărături, în parc, în mall. Oriunde.

Trei motive să alegi babywearing.

În primul rând pentru tine. Nu te mai lăsa pe ultimul loc. Un sistem de purtare îți va lăsa mâinile libere, poți face ce vrei tu. În plus, dr. William Sears a demonstrat că purtatul nou-născuților crește nivelurile de oxitocină, horomul fericirii, adică bye-bye baby-blue sau depresie post-partum. Și nu numai legătura dintre mamă și copil e întărită, ci și între tați și cei mici pentru că nu o să le cadă nimic domnilor dacă vor pune sistemul pe ei. Din contră, se vor bucura și li se vor topi inimile când puii vor adormi și la piepturile lor, nu numai ale mamelor.

În al doilea rând, scazi riscul de plagiocefalie pozițională. Pe românește, riscul de aplatizare a craniului bebelușului. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeii să petreacă timp cât mai puțin în leagăne, căruțuri, scoici sau alte dispozitive în care căpușorul, cu oasele încă neîntărite, să fie presat. Niciun sistem de purtare nu ține copilul în poziția culcat pe spate.

În al treilea rând, bebelușii purtați sunt aproape de două ori mai liniștiți. Un studiu realizat prin 1986 a demonstrat că micuții purtați mai multe de două ore pe zi plâng cu 43% la sută mai puțin. Nici nu ar avea motive de plâns. La pieptul părinților are tot ce îi trebuie: căldură, confort, aude bătăile inimii, la fel ca în pântec și are acces ușor la sân.

Cââât? Costă cât un căruț, ești nebună!

Sistemele ergonomice nu sunt chiar cele mai ieftine. Pot pleca de la câteva zeci de lei pentru un wrap elastic second-hand, dar pot ajunge și la mii de euro. Eu aș zice că media e undeva la 250-300 de lei. Mult, o să ziceți, cât un căruț aproape. Așa e, dar nu ocupă același spațiu ca un căruț, nu e la fel de greu, nu e la fel de incomod iarna pe zăpadă sau toamna pe ploaie, când îți trebuie și umbrelă și apărătoare de vehicul.

În plus, în mai toate orașele din țară sunt grupuri de suport și Biblioteci de Babywearing, de unde puteți împrumuta sistemele, nu e musai să le cumpărați. Fetele din grupuri vă pot ajuta să învățați să puneți bebelușii corect, ce sistem să alegeți pentru că, oricât ați vrea doar să faceți click la două catarame, un ssc nu e potrivit pentru un bebe mic-mic. Vă vor explica de ce dispozitivele ieftine, de 100 de lei sau mai puțin, cu spate buretat, cu bebelușul purtat cu fața la lume sunt atât de dăunătoare pentru cei mici.

Prima vizită la Biblioteca de Babywearing din Bacău.

În Bacău, Ola și Bianca sunt extraordinar de deschise, de răbdătoare și de binevoitoare, deși au și ele copii, case, servicii. Intrați cu încredere pe grup.

O să cadă și dacă nu o să cadă o să fie cocoșat și crăcănat.

Babywearingul prinde aripi și la noi în țară, însă sunt și binevoitori cărora or să li se taie respirația când or să vă vadă. Și, evident, or să sară cu gura pe voi. Ce am auzit cel mai des?

O să cadă de acolo. Nu, nu o să cadă. Sistemele, fie ele cu legături sau cu catarame, sunt verificate și omologate, sunt gândite în așa măsură ca cel mic să fie în siguranță. La LennyLamb, de exemplu, îmi ia mie cel puțin 10 secunde să pot desprinde sistemul de siguranță al cataramei din șold. Tot ce trebuie să faci e să înveți cum să îl pui corect.

Se va sufoca. Într-un sistem ergonomic, în niciun caz. Bebele e cu fața la tine, așa că îl poți monitoriza în permanență. Regula babywearingului spune că cel mic e la un pupic distanță de tine!

O să îi strâmbi coloana, nu vezi că stă îngrămădit. Cei mici se nasc cu coloana în formă de C, iar ea se va îndrepta pe măsură ce ei vor învăța să-și țină capul singuri, să se întoarcă în stânga sau în dreapta. Deci, nu, nu îi strâmbi coloana, ci o ții într-o poziție anatomică normală pentru vârsta lor, nu o presezi tu să se îndrepte.

O să fie crăcănat. Nici vorbă! Pozitiția cu picioarele în M din babywearing e cea în care a stat în burtică. În plus, orice ortoped își va spune că e cea care minimizează riscul de displazie de șold. Epoca bebelușilor legați fedeleș, cu mâinile și picioarele drepte a apus, dar nu înainte de a face poate mii de victime de displazii de șold.

Mno, dacă tot ați ajuns până aici cu cititul, vă mai zic numai că în perioada 2-8 octombrie e Săptămâna Internațională a Bebelușilor Purtați. E păcat să nu vă țineți puii cât mai aproape de inimile voastre.

Dacă nu ați încercat până acum, căutați o bibliotecă de babywearing la voi în oraș și dacă nu o să vi se pară că ați redescoperit roata, să nu-mi mai citiți blogul :).

Leave a Reply