Ce să-l învăț despre Crăciun?

Bebele-Dragon e prea mic acum, nu înțelege nimic din primul lui Crăciun, însă la anu’ sau peste doi ani, ce să-l învăț despre Crăciun? Sau ce va înțelege el singur? Că e acea perioadă din an în care tati trebuie să dea n’jpe ture de parcare în supermarket ca să găsim un loc îngrămădit? Că e acea perioadă din an în care devastăm rafturile de parcă vine foametea? Că trebuie să fie cuminte un an întreg ca să primească ceva?

I-aș povesti despre zăpezi, dar îmi arunc retina pe geam și e uscat ca vara. I-aș povesti despre cum așteptam să leg ciocolatele în pom. Și bomboanele. Și cum apoi mă strecuram cu bunicul, desfăceam cu grijă câte un ambalaj, înfulecam rapid conținutul prețios, iar apoi suceam capătul cu grijă, să nu se vadă “furtișagul”? Mai are sens să-i spun asta când la noi stau pungile de bomboane la discreție, neatinse.

I-aș povesti că așteptam un an întreg pentru a primi ceea ce-mi doream, dar are rost? Cum să-l învăț că dorințele se împlinesc numai în decembrie?

L-aș învăța că trebuie să fie bun și darnic, să renunțe la jucării și haine care nu-i mai vin sau pe care nu le mai folosește pentru ca Moșul să le ia și să le ducă copiiilor care nu au fost așa norocoși ca noi și ca el. Dar asta vreau să facă tot anul, nu numai de Crăciun. Vreau să fie bun și grijuliu și în martie, și în iulie, și în octombrie.

I-aș spune despre  Nașterea Domnului și despre mersul la colindat, despre tradiții, despre mirosul ăla de portocale, de cozonac, de brad verde, dar ce-ar înțelege când preotul venit cu ajunul a stat fix 30 de secunde cât să încaseze bănuțul strecurat în palmă, când interfoanele sunt închise atunci când vin colindătorii, când portocalele sunt pe rafturi tot timpul anului?

Mă uit acum la el cum doarme și mă bucur că, deocamdată, nu trebuie să-i spun nimic despre Crăciun. La anu’…

Leave a Reply