Cărțile, un cadou mereu binevenit.

Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine,  după-amiezile de Crăciun, ghemuită sub o pătură, cu o carte în mână sunt o oază de liniște. Dacă mai adaug o cană de ceai sau o felie de cozonac, deja atingem perfecțiunea. De aia, cred că o carte e o alegere foarte bună atunci când vine vorba de cadouri de Crăciun, de zile de naștere sau de onomastică. Moșul mi-a lăsat sub brad nu una, ci trei cărți pe care le-am ales de la Cărturești.

Sunt autori de la care nu am mai citit nimic, însă mi-am bazat alegerea pe recomandările făcute de Adina de la Septembrie Joi și de Tomata cu Scufiță, două fete tare dragi sufletului meu. Plus, toate trei erau pe stoc, cu livrare în 24 de ore și cum Moșul era deja în întârziere, a dat click rapid-rapid. Bașca, mai aveau și ceva reducere.

Evident că n-am avut răbdare să aștept până la miezul nopții. La 22.00 deja rupsesem hârtia de pe ele, iar jumătate de oră mai târziu, pe colțar în bucătărie, savuram cuvintele lui Elif Shafak.

Ce cărți am ales?

  1. Splendida cetate a celor o mie de sori” a lui Khaled Hosseini, o poveste de iubire tradusă în 35 de limbi. Aș fi vrut “Vânătorii de zmeie”, despre care citisem numai recenzii bune, dar m-am lăsat pe mâna Tomatei care i-a dat două inimioare în lista ei de lecturi.
  2. Împărăteasa Orhidee” a lui Anchee Min sper să-mi ostoiască pasiunea pentru poveștile și cultura din Asia. Vreau să văd cum e viața în Orașul Interzis după ce toată copilăria mea am fost fascinată de viața la curtea Franței prin mușchetari și Caterina de Medici.
  3. Lapte negru” al scriitoarei Elif Shafak. Știu că e una dintre scriitoarele preferate ale Adinei, iar descrierea de pe Cărturești mi-a picat mănușă pe sufletul meu. E despre carieră versus maternitate, despre libertate versus sedentarismul mamei casnice, e despre asediul dat de hormoni în momentele de după naștere, despre cum e ok să nu simți că ești mamă chiar din momentul 0.

Pentru că experiența maternității e proaspătă și pentru mine, “Lapte negru” a fost aleasă să deschidă seria cărților citite de Crăciun. Sunt fascinată de Elif Shafak și am impresia, până acum, că eu am scris cuvintele alea, că eu i-am spus ce e în sufletul meu și ea a transcris pe hârtie. Oricum, o să scriu mai multe după ce voi termina de savurat cartea, lucru care se va întâmpla destul de curând pentru că îmi e greu să o las jos din mână.

 

Leave a Reply