Cum mi-am dat seama că bebelușul meu are nevoie de un gel de duș nou.

Îmi aduc aminte că în Maternitate, când luau bebelușii la baie nu te primeau cu orice gel de duș sau săpun. Cum atunci când te duci să naști pleci cu o gentuță, nu cu toată casa, îmi luasem la mine diverse variante travel sau mostre pe care le tot primisem: Klorane, Mustela, Nivea și Johnson&Johnson. În teorie, au ele acolo un săpun/o substanță cu care îi spală, dar cum nu aveau mereu “pe stoc”, cereau de la mămici produse de igienă pentru bebeluși. Prima oară le-am întins șampon de ăla fără lacrimi și o mini-butelcuță de ulei de la Johnson&Johnson, că erau primele care mi-au venit la mână. Mi-au zis că nu sunt bune și m-au întrebat dacă nu am altceva. Am dus Klorane și au fost mulțumite, Bebe a fost spălat. Țin minte că mămica ce stătea la coadă în spatele meu, nu avea altceva și nu voiau să îl spele pe bebelușul ei. Le-am dat eu gel și ulei de la Klorane, de l-au îmbăiat pe micuț.

Mi-a fost lecție și nu am folosit nici eu acasă, nimic altceva decât Klorane sau Mustela. La câteva săptămâni, Bebele Dragon a făcut intoleranță la proteina laptelui de vacă și o dermatită atopică pe fondul acestei intoleranțe, așa că produsele de baie au fost înlocuite cu emuslii și pomezi speciale. Avene Xeracalm, Avene Selectiose și ceva de la A-Derma am folosit multe luni. Pediatra ne-a asigurat că după diversificare, când sistemul lui digestiv se va întări, intoleranța va dispărea. Și așa a fost. Încet-încet, pe măsură ce recipientele s-au golit, am înlocuit produsele de îmbiere.

Piele înroșită și uscată.

Cum Mustela avea review-uri bune – iar prețul pipărat părea o garanție că nu-s produse pe vapor, am luat Mustela, gel de baie pentru păr și corp.  Bebelușul nu mai avea erupții, doar zone unde pielea se înroșea și se usca. Disperată, i-am cerut sfatul (și) Adinei, iar ea ne-a recomandat Bioderma pentru piele atopică. Aplicam de cel puțin 2 ori pe zi, iar pielea părea că își revine. Nu se mai înroșea, dar tot mai erau porțiuni cu tendința de uscare. Nu mă așteptam să treacă peste noapte, așa că am continuat să îl hidratez cu Atoderm.

Într-o seară, cum făceam eu baie, suferind încă de un ten uscato-figurant, zic ia să nu mă mai spăl eu cu săpun pe față. Și cum îmi era lene să ies din cadă să mă duc la dulăpior după uleiul de curățare de la Ziaja, am întins mâna după gelul bebelușului. Îl alesesem să fie cât mai blând cu pielicica lui: fără săpun, fără parabeni, fără ftalați, fără, fără, fără.

Când am ieșit din cadă, am ratat oglinda, așa că primul care m-a văzut a fost Soț. Îi picase fața și m-a întrebat cu ce m-am dat pe piele. M-a trimis să mă uit în oglindă. Eram plină de pete roșii, pete care la câteva minute au început să mă și usture. Și atunci m-a pocnit: băi, dacă eu îi fac rău bebelușului cu mâna mea, spălându-l cu gelul ăla?

Iar m-am dus cu jalba-n proțap la Adina, care, o fină și o drăguță, mi-a zis să nu mă arunc încă la cumpărat altceva. Să încerc ce folosește ea: Klorane și ABC Derm de la Bioderma. Ne-am întâlnit la o plimbare și o cafea, am făcut “traficul” de produse și m-am apucat de testat. Klorane – gel pentru păr și corp a fost primul. L-am folosit de 4 ori până acum. Pielea lui bebe era moale și catifelată după baie, iar Atoderm îi aplicam numai seara. Nu mai are nicio urmă de piele uscată.

Acum testez și ABC Derm. Îmi pare că face puțin mai multă spumă, e mai greu de clătit și parcă nu lasă pielea chiar așa de hidratată, dar astea sunt impresiile după doar o folosire. O să îl mai încerc de câteva ori, apoi voi decide între el și Klorane, dar Mustela nu voi mai cumpăra în veci. Am și aruncat gelul la gunoi, deși nu consumasem nici jumătate din ditamai recipientul.

Mi-am învățat lecția: nu tot ce e scump e neapărat bun (diferența de preț: în farmacii e Mustela – 86 de lei, Klorane – 55, de exemplu). Știu mămici care se înțeleg excelent cu Mustela, știu că e un brand cu review-uri excelente, cu produse bune (am și cremă contra iritațiilor de scutec de la ei și își face treaba minunat), dar nu tot ce se potrivește unui bebeluș e bun și pentru altul.

Voi ce folosiți când faceți baie micuților?

Leave a Reply

  1. Uf, complicate is caile cosmeticoase pentru bebelusi! Eu sunt tare curioasa cum ii va merge Copilei cu uleiul de dus Bioderma, il am “pe stoc” si nu l-am folosit inca la baia ei. Mie in schimb mi-a placut, l-am folosit si pe ten, apropo de experienta ta.