Despre cum aleg ce influenceri să cred.

E ceva deranj în online cu un articol din Elle. Trecând peste faptul că e de porc ca tu revistă care fotoșopezi, creezi scenarii la ședințele foto și câte și mai câte “artificii” să iei piatra de jos și să arunci în cei care dau drumul în online unor poze care nu reflectă tocmai realitatea, problema rămâne. Câte dintre review-urile citite și crezute sunt pe bune? Câți dintre așa zișii influenceri prezintă o realitate în care cred fără să încaseze?

Uite de aia, îmi aleg cu grijă blogurile pe care le urmăresc constant și oamenii pe care chiar să îi cred când spun că ceva nu e ok, fără să mai verific din alte două surse. Internetul e o grădină infinită, iar bloguri noi par în fiecare zi, așa că o selecție e un must. Cum am făcut-o eu? Cu regula  ROA.

 Să fie real.

Prefer ca pe un blog să predomine pozele reale, cât mai puțin photoshopate. Nu zice nimeni să nu folosești poze generaliste din bibliotecile de imagini din www (și eu le folosesc), să nu pui un watermark, un filtru, dar atâta timp cât nu abundă pozele din comunicatele de presă ale companiilor care trimit produse la testare, atâta timp cât te văd pe tine, bloger-ule, cu rujul pe buze, cu crema în buzunar, cu cărțile în bibliotecă, cu produsul respectiv pe birou, cu geanta aceea pe umăr, știu că măcar ai încercat, ai testat, iar opinia ta ar putea avea la bază experiența personală.

Să fie original.

Când observ la review-uri fraze și construcții specifice PR-ului, închid instant. Dacă nu te-ai deranjat să îmi scrii cum a fost experiența ta și doar ai dat un copy-paste din ce comunicat ai primit împreună cu produsele, închid pagina respectivă. Dacă ți-a fost lene să îmi povestești despre ceva ce ți-ai cumpărat și doar mi-ai borât câteva cuvinte pe care le-aș găsi și pe pagina producătorului, mai bine pa. Normal că producătorul sau omul de marketinga zugrăvit totul cât mai frumos, dar eu vreau să știu dacă frumosul lor corespunde cu frumosul tău.

Să dea măcar impresia de adevăr.

Am scos din listă bloggerii și bloggerițele care aveau numai cuvinte de laudă. Da, e excelent că firmele au înțeles că influencerii pot aduce vânzări și trimit produse spre testare. Nu e nimic rău să le primești. Nu e nimic rău să scrii despre ele. Rău e să lauzi în permanență doar pentru că ți-au trimis și nu vrei să te sară tura viitoare. Nu aș putea să cred în veci că din 1000 de produse primite și 1000 de produse cumpărate, toate au fost un succes. Dacă ai cojones și scrii ce crezi cu adevărat, criticând unde e cazul, lăudând unde merită, atunci da, rămâi la mine în feed. Altfel tai-tai!

Voi cum selectați ce rămâne în feed-ul vostru?

Leave a Reply