Opt răspunsuri pe care să le dai binevoitorilor care știu mai bine ca tine ce trebuie să mănânce copilul.

Nu știu la alții cum o fi, dar la mine, de la începutul diversificării a roit cu sfaturi despre când, cum, de ce și ce e bine să mănânce copilul meu. Multe dintre ele nu au fost cu răutate, ci izvorâte dintr-o mentalitate arhaică, pe modelul “așa am făcut eu și nu a pățit nimic”, cu varianta “așa am făcut eu și uite ce bine a crescut”. Evident, nu au lipsit nici mirările gen “vai, cum nu-i pui oleacă de sare, dai mâncare fadă la copil” sau “vai, dar măr cu biscuiți au mâncat toți copiii”.

Așa că am făcut o listă cu cele mai dese “sfaturi”, mirări și întrebări primite în ultimele șase luni, dar și răspunsurile mele la ele, poate vă vor ajuta să faceți față avalanșei de păreri. Că veți avea, mark my words!

  1. Să-i dai ceiuț la copil că îi e sete. Cred că asta e placa pe care am auzit-o non stop cât a fost soarele sus și în putere. “Ceiuțul” nu e bun decât pentru mami, cu un munte de biscuiți lângă. Atât. Pentru copilul mic, ceaiul poate fi dănăutor, pentru că taninurile pe care le conține – da, da, inclusiv ceaiul de tei, mușețel sau alte cele, nu doar cel verde sau cel negru – inhibă absorbția de fier. Ori, după vârsta de șase luni, rezerva de fier a bebelușului e în scădere. De aia și recomandă pediatri – mulți fără analize – suplimente de fier când începi diversificarea. Nu mai vorbim de ceaiurile instant pentru bebeluși, că alea colcăie de granule de zahăr. Recunosc că eu am păcătuit de vreo câteva ori până m-am deșteptat. Ceaiul fusese recomandat de pediatru, iar eu am avut o încredere oarbă, până am mai citit puțin. Un copil diversificat are nevoie de apă, nu de ceai.
  2. Cum să nu îi dai măr cu biscuiți? Eu cu asta am început la tine, dimineața. Chiar, cum să nu îi dai măr cu biscuiți când toată copilăria ta ai băgat la stomac și ai adorat mărul cu biscuiți? Pentru că acum recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale NHS sunt ca diversificarea să se înceapă cu o masă dintr-o singură legumă, și aia să fie la prânz. Apoi, din 3 în 3 zile poți încerca legume noi. Așa vezi dacă are vreo reacție alergică la vreo una dintre ele. În plus, biscuiții au faină, deci gluten și – iar el! – zahăr.
  3. Dar pune-i oleacă de sare că nu are niciun gust. Sarea este interzisă celor mici până la vârsta de doi ani. Zahărul până la un an. Din punctul meu de vedere, zahărul e mai nociv ca sarea și ar trebui inversate perioadele, dar dacă așa zic specialiștii, așa facem. Nu de alta, dar nimeni nu cred că vrea să pună la încercare rinichii firavi ai un bebeluș.
  4. Dar tu crezi că pe noi bunicile și mamele ne-au hrănit după cărți? Ne-au dat de toate și uite că nu avem nimic. Răspunsul meu e de fiecare dată același: ei, bine, să nu uităm că la grupa voastră de vârstă, e o explozie de cancere de tract digestiv, diabet, obezitate, boli cardio-vasculare, osteoporoze și alte minunății de boli, care își au rădăcinile și în alimentație. Vrei asta pentru nepotul tău/copilul tău?
  5. Dă-i oleacă, pe un vârf de deget, că îi e poftă. Nu, bebelușului nu îi e poftă că nu știe ce e aia poftă. E doar curios pentru că acum descoperă lumea, care lume include și farfuria din fața ta. Dar nu îi e poftă. El nu știe gusturi, arome, texturi. Are o viață înainte să le descopere, nu trebuie toate acum, la câteva luni.
  6. O singură masă solidă pe zi? Ții copilul ăsta flămând. Până la 1 an, laptele e baza, fie el de mămică sau formulă.  Până la 7 luni, copilul are o singură masă diversificată – cea de la prânz. Abia apoi se introduce micul dejun care, până la 1 an, va fi format doar din fructe. Cina se introduce după vârsta de 8 luni, iar gustările între mese nu intră în discuție până la 1 an.
  7. Dă-i oleacă de zahăr/ceva dulce că nu are nimic. La mine în familie asta mai vine la pachet cu povestea străbuncilor care nu aveau suzetă și când își luau copiii cu ele la câmp, îi puneau într-un capăt al ogorului și le dădea să sugă o batistă în care legaseră un cub de zahăr. Mai zic că îi găseau plini de furnici? Le răspund că un studiu efectuat pe copii arată că cei care nu au primit zahăr în alimentați îs cu 10-30% mai intelegenți decât ceilalți, că zahărul e la baza diabetului, obezității și problemelor cu tensiunea arterilă, că s-a demonstrat că e toxic pentru corpul uman, că “face buba” la ficat, la pancreas, la artere.
  8. Bine, nu-i pune zahăr, dar dă-i un pic de miere. Exclus până la un an. Mierea de albine poate provoca botulism infantil pentru că sistemul digestiv al unui copil de câteva luni nu poate face față sporilor de la bacteria care dă boala asta și care se găsesc din plin într-un borcănel de miere. În plus, poate predispune la alergia la polen. Și, nu, nu e ok să-i dai suzeta bebelușului cu miere!

Astea sunt cele mai dese auzite de mine, dar sunt sigură că imaginația celor din jurul nostru și dorința lor de a ajuta nu se opresc aici. Dacă aveți alte exemple, lăsați-le în comentarii. Cine știe, poate vor ajuta alte mămici și alți tătici.

Leave a Reply