SSC din in, da ori ba?

Una dintre cele mai șmechere invenții în materie de bebelușeală mi se pare a fi un sistem ergonomic de purtat copilul. La mine s-a împlinit anul de când Bebele Dragon e plimbat lângă inima lui mă-sa, ferit de suprastimulare, de soare, de vânt, gata în mai puțin de 10 minute să mergem împreună oriunde, oricând. Am avut tovarăși faini de companie, grație Bibliotecii de Babywearing din Bacău: wrap tai, mic și mare, wrap conversion, SSC-uri, bune și vară și pe iarnă.

Zilele astea, pentru că bate canicula pe la uși – cel puțin calendaristic de apropiem de perioadă-  am probat un SSC din in, de la Ia-mă cu tine. Se știe că hainele de in sunt cele mai recomandate vara, fiind foarte răcoroase. Iar mămicile care își duc bebelușii în brațe știu cât transpiră și cât se încing, mai ales pe zonele unde cel mic stă lipit.

Cum a fost în SSC de in?

Așa, din avion, toate SSC-urile – Soft Structured Carrier – îs croite cam pe același model, aproape același tipar. Au aceleași curele de reglat: cât de sus să fie copilul, cât de aproape de purtător, centura , catarama de la omoplați să nu alunece bretelele și cele de alăptare. Diferă culorile, imprimeurile, densitatea materialelor, dacă are sau nu glugă, grosimea bureților de pe centură și de pe bretele. Și cu toate astea, ține-ți minte că nu orice sistem se potrivește oricui. Eu am acasă o Fidella și mi-a fost drag de ea din prima și m-am descurcat fără probleme. Asta în timp ce o prietenă dragă, cu o altă constituție față de mine, nu prea s-a înțeles cu ea.

 

Ca orice SSC, cel de la Ia-mă cu tine e foarte ușor de pus. Două catarame de înclămpat și gata! Plus, ajustările le faci o singură dată, mai umbli doar la alea de alăptare dacă e cazul.

Fiind cu bretele buretate, cele 12 kile ale Dragonașului nu s-au simțit nici măcar după o plimbare de două ore și jumătate până la mall și înapoi, pe jos. Nici vertebrele mele nu s-au răsculat. E foarte important ca atunci când purtați un bebe, nu numai el să se simtă confortabil și să stea într-o poziție corectă, ci și voi să vă simțiți bine, fără dureri de spate sau de gât, fără să vă “taie” curelele pe undeva.

Bretelele SSC-ului Ia-mă cu tine.

Mi-au plăcut și gluga și sistemul de prindere al ei – seamănă cu cel de la Lenny Lamb- și chiar ne-a fost utilă pentru că ne-a cam prins amiaza, bebe a adormit și am reușit să-l feresc de soare.

Sistem de prindere glugă.

Transpiri în el?

Vara transpiri de rupi și fără un bebeluș lipit de tine. Vara, un bebe transpiră și în căruț. Deci nu cred că se poate pune problema dacă transpiri sau nu, ci cât transpiri. Părerea mea e că mai puțin în ăsta de in. Am prins două zile cu temperaturi asemănătoare și am făcut același drum casă-hypermarket, cu SSC-ul de in și cu un SSC Wrap Conversion de la Lenny Lamb. La cel de in mi s-a părut că transpir puțin mai mult în zona centurii, fiind mai groasă, mai buretată. În LL, nu neapărat că am transpirat eu, dar a transpirat Bebele Dragon mai mult, avea spatele umed pe sub bluziță.

Pot să-l iau și eu?

Inul e recomandat vara, dar e un material puțin diferit față de ceea ce sunt eu obișnuită – wrap conversion-urile- fiind mai…dur puțin, mai aspru, mai…tare. Producătorul zice că un astfel de SSC e potrivit de la 3 luni sau de minim 5 kilograme și 60 de centimetri.

Eu știu că SSC-urile clasice sunt de la șase luni, când bebe își ține bine spatele și cele wrap conversion de la 4 luni, fiind dintr-un material mai moale, care nu pune presiune pe coloana mititelului. Acum, citind în stânga și în dreapta, am observat că tendința nu mai e de a împărți sistemele în funcție de vârstă, ci în funcție de cât de bine se potrivesc unui copil: dacă îi ajunge puntea de la un genunchi la altul, dacă îi ține bine spatele, dacă face corect celebrul M ortopedic. Și sfatul specialiștilor din BW din vest e să fii atent la specificațiile producătorului privind lungime, greutate, nu la împărțirea pe grupe de vârstă.

Totuși, chiar dacă bebe are mai mult de 3 luni sau 5 kilograme și 60 de centimetri înălțime, probați înainte să cumpărați. Sunt magazine care fac proba, sunt biblioteci locale de babywearing. Eventual, verificați dacă puteți returna produsul în cazul în care nu vi se potrivește. La cei de la Ia-mă cu tine am văzut că există această posibilitate.

Oare o fi scump?

Sistemele ergonomice sunt mai scumpe decât cele tip “chilot”. Cam de vreo două-trei ori mai scumpe. Dar sunt infinit mai sănătoase. Gândiți-vă că vă “jucați” cu coloana și șoldurile propriilor copii. SSC-ul acesta de in de la Ia-mă cu tine îmi pare că are un preț foarte bun: 299 de lei, în condițiile în care Fidella sau Lenny Lamb sar de 500 de lei. E drept că nici 299 – 300, să nu o mai dăm după cireș – nu-s chiar din stradă, dar nu e o ivestiție pe care o faceți în fiecare lună. Și da, e de in, deci mai “de vară”, dar puteți să-l purtați și iarna, că nu e ca și cum iarna nu-l îmbrăcați pe ăla mic cu ceva călduros sau nu-l adăpostiți în geaca voastră.

Dar de rău nu zici nimic?

Când fac un review mă gândesc mereu că nu există perfecțiune pe lumea asta și că nu poți mulțumi pe toată lumea. La sistemul ăsta am găsit un singur lucru în minus: nu are puntea reglabilă. Atât! Nu mai poți micșora sau lărgi puntea. Ah, și e posibil-la pufoșenia mea de talie nu a fost cazul – ca dacă ești mai osoasă, centura din talie/șold  să fie o idee cam rigidă.

În rest, îmi place tot: de la faptul că are culori uni – less is more întotdeauna- ceea ce îi dă un plus de eleganță, la bretele bine buretate, nici prea groase, nici prea subțiri. E cusut bine, curelele și bretele sunt întărite, deci nu sunt probleme de siguranță, are glugă inclusă (alți producători taxează extra pentru glugă), are praf de somn, e ergonomic, Bebele Dragon s-a simțit forte bine, marginile punții au întărituri de vatelină și nu au lăsat urme de piciorușe.

Noi ne-am purtat cu drag în el cât l-am avut în probe de la Biblioteca de Babywearing, și ne-a plăcut atât de tare că am luat și jucăriile cu noi, să le plimbăm.

Bravo, echipa Ia-mă cu tine! Aveți de la mine un 9,50 din toată inima. Dacă făceați și puntea reglabilă, vă dădeam 10 cu coroniță!

One Reply to “SSC din in, da ori ba?”

  1. Ti-am zis de la teaser ca ma tenteaza, noi l-am pus cateva minute si parea ok, dar asa cum ai punctat foarte bine, e mai ok sa probezi inainte si mi-as dori sa-l iau la o plimbare de o ora, doua si apoi sa dau verdictul.
    Recunosc ca eu prefer materialele astea uni, putine sisteme am vazut sa mearga catre zona asta. Majoritatea is foarte colorate, unele cam incarcate.

Leave a Reply