Încă un deces de rujeolă. Sistemul e așa de putred că nu o să ne oprim aici.

O să vă povestesc cum a fost la noi cu vaccinul anti-rujeolă, ca să vedeți ce sistem de cacao avem, cum îi doare pe toți în …trei litere și de ce nu e neapărat numai vina Oliviei Steer că antivacciniștii îs așa de mulți.

În iarnă când s-a declanșat epidemia și când curgeau cazurile de îmbolnăviri pe bandă rulantă, am auzit la televizor decizia Ministerului Sănătății ca toți bebelușii să fie vaccinați ROR mai devreme, la 9 luni. Spunea atunci ministrul că toți medicii de familie să cheme bebeii la imunizare. Am așteptat și noi să ne cheme. Se zvonea că nu e vaccin, și de aceea am crezut că vom fi sunați când medicul de familie va avea stocul făcut. O săptămână, două… nimic.

Sun eu, cum am sunat de fiecare dată când a fost vorba de vaccin.

– Bună ziua, aveți vaccinul ROR?

– Bună ziua, avem.

-Excelent, zic. Aș vrea să programez și eu un bebeluș.

-Cât are?

-9 luni, 2 săptămâni.

-Dar ăla se face la un an.

-Doamnă, a zis la televizor că e epidemie și se face la 9 luni. Dacă tot îl aveți, am vrea să venim să îl facem. Știți, noi ieșim mult cu el, mergem la locuri de joacă.

-Eu știu că vaccinul ROR se face la 1 an. Nu știu ce ați văzut dumneavoastră la televizor, zice – cred eu – asistenta.

O altă voce se aude din fundal, bănuiesc că e a doua asistentă a medicului meu de familie.

-Da, da, a venit hârtie de la Minister să vaccinăm ROR toți copiii de la 9 luni.

A fost o pauză cu șușoteli după care prima voce m-a anunțat că pot veni la vaccin.

Ne-am dus. Ne-am vaccinat. Atunci ne-a zis că trebuie repetat la un an. Am vrut să știm de ce. “Așa e ordinul de la Minister”. N-am înțeles de ce o doză injectată la 9 luni nu e bună a la long, dar dacă o faci trei luni mai târziu te ține patru ani. Am fi preferat să nu-l mai chinuim, ni s-au rupt inimile de fiecare lacrimă de-a lui din timpul injecției.

Să confirme DSP-ul că părinții nu-s nebuni.

La un an, Bebele Dragon a prins niște muci și prima febră din viața lui, așa că nu ne-am dus la vaccin. Dar nici nu a sunat nimeni vreo lună să ne întrebe de ce nu venim. Tot noi am luat inițiativa și am sunat și ne-am programat.

Când ne-a auzit doctorița că vrem să repetăm vaccinul ROR a făcut ochii mari și a întrebat de ce. Am răspuns și noi cum ne-au răspuns și asistentele ei: “așa a zis Ministerul”. Că dacă ar fi după ea nu ar mai înțepa copilul – ce să vezi, și noi am prefera să nu-l înțepăm, că de ce să repetăm, că de ce altă doză, că-când a zis Ministerul? Băi, oameni buni, voi realizați că femeia asta după aproape juma de an de epidemie și de ordin de la Minister, ea nu știa de directivele date de mai marii ei? N-am nimic cu ea, l-a consultat super pe Dragon de fiecare dată, a fost grijulie, l-a manevrat foarte ușor. Știu că nu numai vaccinul meu e pe capul ei, că e îngropată în hârtii de fiecare dată când mergem la control, că are sute de pacienți, poate mii. Dar vă dați seama că avem 25 de morți de rujeolă (24 la vremea respectivă) și ea a pus asistentele să sune la DSP să îi confirme careva că ăia doi din cabinetul ei nu-s nebuni la creierii capului?

Cât timp se vorbea la DSP, femeia încerca să găsească o explicație logică și pentru ea și pentru noi. Ne-a zis că, probabil, la 9 luni imunitatea dată de vaccin e mai scăzută decât cea de la un an.

Am imunizat #BebeleDragon, mulțumiți că avea vaccinul și că nu trebuia să ne plimbăm prin farmacii cu limba scoasă să îl procurăm noi. Și încă am fost un caz fericit. Deși epidemia e în floare și veștile cu decesele tot curg, vaccin – zic asistentele – e, dar doar pentru bebeluși. Pentru ăia de 5 ani, când doza se repetă, pauză.

Ne mai trebuie vreo 3000.

Profitând de faptul că ani de zile am bătut Direcția de Sănătate Publică după știri, că am Legea 544/2001 care îmi dă voie să pun întrebări chiar dacă am renunțat la microfon și că am contactele purtătorului de cuvânt, am vrut să știu și eu, oficial, dacă avem sau nu vaccin și de ce trebuie refăcută la 1 an imunizarea de la 9 luni.

Am așteptat zile în șir un răspuns. Ba că abia după 10 mai se face centralizarea de la medicii de familie, ba că nu e epidemiologul că e cu treabă nu știu unde, ideea e că, atunci când o țară întreagă fierbe într-o problemă atât de delicată și de dureroasă precum moartea de rujeolă a 25 de copii, pe reprezentanții Ministerului Sănătății în teritoriu îi doare la trei metri în spate de informarea populației, de liniștirea spiritelor, de îndemnul ca cei mici să fie protejați.

Singura întrebare la care am un răspuns concret e cea legată de numărul de doze de vaccin: mai avem 400 pe stoc, ne-ar mai trebui 3000, la nivel de județ. Nu știu dacă ajung pentru toți bebelușii, nu știu dacă ajung pentru cei de 5 ani. Nu m-a lămurit nimeni. Și știți ce cred eu? Că nici ei nu știu.

Întrebări fără răspuns.

Și cum să știe dacă medicii de familie care au luat în evidență bebelușii nu știu că vaccinul se face la 9 luni și se repetă la un an? Ce fel de catagrafiere face medicul ăla? Ce fel de necesar trimite el la Direcția de Sănătate Publică ca să-i aducă vaccinurile?

Și nu, nu e medicul meu singurul care nu cheamă la imunizare, care nu știa de ordinul Ministrului. Se vorbește pe grupuri, pe forumuri, în parc, la cafea. Sunt zeci de mame, cu zeci de medici de familie la fel ca al meu. Da, sunt și medici care sună ei părinții, fac ei lista cu ce au de vaccinat și se asigură ca părintele ăla să știe că e vaccin și că trebuie făcut, dar, atâta timp, cât eu nu sunt un caz singular, datele și catagrafierile trimise de medici la DSP-uri sunt pipi pe gard.

Și mai e un aspect. Pe părinții ăia din România aia de dincolo de asfalt, care nu stau pe grupuri de FB, care au televizor, dar n-au timp să se uite la el că nu-și văd capul de treburile câmpului și de gloata de copiii, pe ei cine îi cheamă la vaccinare? Lor cine le arată pericolele rujeolei? Cine îi informează?

Puteți crede că un angajat al DSP-ului – epidemiolog – e așa de interesat de acest aspect că nu și-a găsit 30 de secunde să lămurească un om despre care probabil i s-a spus că va scrie, că va face public?

Realizați ce putred e sistemul ăsta, chiar și fără Olivia Steer la mijloc?

2 Replies to “Încă un deces de rujeolă. Sistemul e așa de putred că nu o să ne oprim aici.”

  1. E prima data când aud despre asta. Copilul meu mic are 6 luni, ni s-a zis sa venim la un an.

    1. E epidemie, imunizarea e recomandata de la 9 luni. Intreaba medicul de familie, iti va confirma.

Leave a Reply