Cinci sfaturi pentru un măciniș perfect.

Măcinișul pentru lăptic de la Solaris l-am descoperit grație Adinei. Și l-am abandonat grație unei oale arse și 37 de minute de frecat la ea cu peria de sârmă. Da, e foarte bun, e un desert care trezește amintiri din copilărie și din care mai vrei sigur o porție, dar ai toate șansele să-l arunci într-un colț de dulap și să-l mai scoți doar când o să ai chef de frecat la oale și mâncat cu cocoloașe. Adică niciodată.

Și totuși, there is hope, vorba americanului. Am descoperit că dacă urmez cinci pași simpli, pot să mă bucur de măciniș fără frustrarea cocoloașelor prin castron sau a unghiilor zdrelite de la frecat oala. Începem? Hai!

 1. Nu folosi o oală din inox, ci una smălțuită/emailată. Sunt mai puține șanse ca laptele să se prindă și să freci de să-ți iasă desertul pe nas.
 2. Pune laptele sau apa la încălzit la foc mic și adaugă măcinișul când lichidul e călduț, nu când clocotește.
 3. Pune puțin. Pentru o cană plină până-n buză cu lapte, eu pun două linguri cu vârf de măciniș. Ți se pare că e puțin? E ca la mămăligă. Când cerealele alea or să se umfle și laptele/apa or să clocotească, compoziția va fi mult mai groasă.
 4. Sfântul Tel. Ăsta e tatăl și mamăl măcinișului. Imediat ce l-ai turnat, amestecă-l cu telul, iar când compoziția începe să se îngroașe amestecă, amestecă și iar amestecă, fără să te oprești. Ai grijă să treci telul și pe la marginea oalei, și pe la mijloc. Dacă vrei să fie mai dulce, pune acum și o linguriță-două de zahăr și…amestecă. Eu te-aș sfătui să nu pui miere în etapa asta pentru că mierea peste lichide/creme fierbinți pierde toate beneficiile.
 5. Când are consistența dorită, pune-l în castronel, adaugă-i dulceață sau fulgi de ciocolată sau bucăți de fructe și…înainte să îl savurezi, pune apă în oala în care ai făcut măcinișul și las-o la înmuiat cât îți răsfeți papilele gustative. Spal-o când ai terminat de mâncat.

Ta-da! Asta e tot! Poftă mare!

 

4 Replies to “Cinci sfaturi pentru un măciniș perfect.”

 1. Am tot citit despre Macinis dar nu am luat niciodata. E un fel de biscuiti cu lapte? Gris cu lapte sau ce? Cu ce se aseamana la gust? Cu coliva? Nu tin minte sa fi mancat nici in copilarie..

  1. Sunt cereale macinate. Cred ca seamana cu grisul cu lapte din copilaria noastra. La gust difera in functie dd felul macinisului: cu faina dr migdale , opt cereale etc

 2. Uite ca greseala cu clocotitul o fac si eu. Dar am inlocuit blenderul cu telul si functioneaza! Thaaaanks!

  1. Cu drag! :*

Leave a Reply